Krajská rada AŠSK Plzeň

Krajská rada AŠSK Plzeň

7 okresních rad v Plzeňském kraji

Nejbližší soutěže

Krajská kola

Další soutěže

Pořádané centrálou AŠSK ČR

Časopis DO TOHO!
č. 12/2023

Číslo 12/2023 - PDF | eBook
Všechna čísla (40)

Seminář CS, Rabac 2015

25. 9. 2015

Setkání zástupců Center sportu proběhlo od 18. 9. do 23. 9. na Istrii v Rabacu.  Program se skládal z prezentace Center sportu, sbírání názorů na AŠSK

v oblasti komunikační a PR strategii, změnách v důsledku platnosti nového Občanského zákona, ukázce netradičních sportů, zdravovědě, výměně zkušeností a poznávání krásné přírody.

Naše Centrum sportu, které získalo podporu od letošního školního roku, přijelo hlavně pro informace pro úspěšné naplnění dotace. Zaujal mne popis fungování nejúspěšnějších center sportu v republice, kde si myslím, že i ostatní vedoucí čerpali mnoho námětů a nápadů na zlepšení práce. Samozřejmě jsme i my prezentovali dosavadní práci ŠSK pro školní mládež, organizování soutěží pro okolní školy, naše vybavení a zázemí, fungování klubu a finanční zabezpečení.

Potěšilo mne, že vedení AŠSK sbírá názory od lidí z praxe na své fungování. Jednalo se o otázky identifikace partnerů a druhu komunikace s nimi. Dále o analýzu této činnosti a náměty na její zlepšení. Samozřejmě i pro nás vyplynulo mnoho úkolů v propagaci AŠSK i u nás na škole, školním sportovním klubu a jejím okolí.

Největší diskuze a nejvíce otázek padlo ke změně současného stavu v důsledku platnosti nového Občanského zákona, kde dochází ke změně registrace členů. Vybírání členských a klubových příspěvků, jejich účtování. Vedení účetnictví Centra sportu, které nemají IČ přes OR. Další neformální debata se vedla na téma různé úrovně servisu OR v organizování soutěží. Od kompletního servisu (výběr termínů a místa soutěže, sběr přihlášek na soutěž, rozlosování, pokyny pro pořádající školy, po prezentaci výsledků), který máme my od vedení OR, po pouhé zprostředkování úvodní schůzky, kde si školy vyberou dopředu na celý rok, čeho se zúčastní a co budou dle možností pořádat a pak je vše v jejich režii až po odeslání výsledků na OR.

V ukázce netradičních sportů jako např. kin-ball, kuželky, aqua aerobik či halový golf, jsem kromě možnosti si vyzkoušet každý z těchto sportů, již začal přemýšlet jak a kam některé z těchto činností zařadit. Osobně budu mít asi největší zážitek z nočního orientačního běhu, který mne překvapil jednak svou délkou cca 4 km a nasazením ostatních – nikdo nechtěl prohrát.

Závěrem bych chtěl poděkovat organizátorům setkání za výběr lokality, objednání počasí a sestavení dobrého programu. Na Istrii bylo krásně, příroda, moře, hotel nádherné. Výlet lodí na nedaleký ostrov byl parádní. Poděkovat bych chtěl i všem účastníkům zájezdu, za pomoc s orientací v problematice Centra sportů a předání svých zkušeností s jejich fungováním.

Mgr. Petr Havlík

 

Tento seminář měla pod patronací Naďa Prokůpková, která nás ihned po příjezdu seznámila s průběhem semináře. Seminář byl rozdělen na několik bloků, které obsahovaly jak představení jednotlivých Center sportu, tak i novinky v oblasti AŠSK. V neposlední řadě bylo v programu semináře zařazeno i aktivní vyzkoušení tradičních i netradičních her, které vyvrcholily turnajem jednotlivých družstev ve velmi vysokém tempu. Rovněž se účastnici mohli dozvědět a vyzkoušet si, jaké to je zachránit tonoucího a oživit jej pomocí cvičného elektrického defibrilátoru. Jelikož přímořské letovisko Rabac nabízí spoustu turistických poznávacích výletů, rozhodli se téměř všichni pro celodenní výlet na nedaleký ostrov s prohlídkou historické části města Cres. Jako třešnička na dortu byl noční orientační běh družstev, který byl situován do různých terénních lokací oblasti hotelu Hedera (jedna z kontrol byla na samotně plovoucím molu v moři, kde nejedni závodnici museli svléknout svršky, aby se ke kontrole dostali) a od procházejících se turistů, pro které byl tento závod velmi pěkná podívaná, zasloužené povzbuzování po celou dobu závodu.

Seminář byl pro všechny účastníky velkým přínosem jak z oblasti činnosti a novinek AŠSK tak i příjemným setkáním kolegů učitelů, kteří si i neformálně zkonfrontovali své metody v oblasti výuky a tělesné výchovy a vedení Center sportu a v neposlední řadě si tento seminář aktivně užili.

Ondřej Hudeček, SPŠ a OA Uherský Brod

fotogalerie1

fotogalerie2